Ανταπόκριση κινηματογραφικής ταινίας το «Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Το «Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και άκρως συναισθηματική ταινία παρακολούθησα και δεν είναι άλλη από το «Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη.

Η συγκεκριμένη ταινία διαδραματίζεται στο στρατόπεδο Χαιδαρίου το 1944, όπου κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι.

Πρωταγωνιστής σε αυτή τη ταινία ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης (Ανδρέας Κωνσταντίνου), ο οποίος συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά, εξορίστηκε στις φυλακές Ακροναυπλίου όπου από εκεί παραδόθηκε στους Γερμανούς στις φυλακές Χαιδαρίου μαζί με άλλους κρατούμενους.

Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης αναλαμβάνει χρέη διερμηνέα για τον διοικήτη του, τον υπολοχαγό των SS Καρλ Φίσερ.

Η αλήθεια είναι και αυτό φαίνεται πως ο Καρλ Φίσερ τον θέλει μαζί του σε εκδρομές, του προτείνει να φύγει με τη μνηστή του για τη Γερμανία, αλλά τον απειλεί και τον τιμωρεί και εδώ διακρίνεται μια αντιφατική συναισθηματική κατάσταση του Φίσερ και ολο αυτό πηγάζει από τις μνήμες που έχει από τον διερμηνέα που είχε εκτελέσει ο ίδιος, γιατί του έμοιαζε.

Στην ταινία διακρίνουμε ρεαλιστικά στοιχεία και αυτό φαίνεται από τις ωμές εκτελέσεις. Απέχει το σουρεάλ στοιχείο και η ταινία επικεντρώνεται κατα βασή στη σχέση του Ναζί με τον κρατούμενο διερμηνέα του.

Ο πρωταγωνιστής Ανδρέας Κωνσταντίνου (Ναπολέοντας Σουκατζίδης) είναι ιδιαίτερα θαραλλέος και αδιαπραγμάτευτα ένας ήρωας.

Το σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη και του Παντελή Βούλγαρη είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Ιδιαίτερα προσεγμένοι διάλογοι και κεντημένοι λέξη προς λέξη και επίσης εξαιρετικές και τολμώ να πω καθηλωτικές ερμηνείες.

 Το πλέον συγκινητικό είναι όταν οι 200 κρατούμενοι μαθαίνουν τελικά ότι θα εκτελεστούν την επομένη το πρωί, και αντί να λυπηθούν, στήνουν το βράδυ ένα γλέντι αποχαιρετιστήριο, αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο την ζωή. Ταυτόχρονα όμως επικρατεί υπερηφάνεια και το συναίσθημα οτι θα φύγουν από αυτή τη ζωή σαν ήρωες.

Τέλος,καθηλωτική στιγμή για εμένα ήταν η στιγμή της εκτέλεσης των 200 κρατουμένων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου οι κρατούμενοι αναφωνούσαν συνθήματα για την πατρίδα τους και έπεφταν νεκροί,αλλά ανδρειωμένοι στο απόσπασμα.