Συνέντευξη με την Ελένη Ορνεράκη

Συνέντευξη στην Ελένη Ορνεράκη

 

Από τον Βασίλη Χάγιο

 

Συναντήσαμε την Ελένη Ορνεράκη και μας μίλησε για την παράσταση “Το σκυλί του Ωρίωνα”στην οποία συμμετέχει, αλλά και για την παράσταση “Αισχύλου Πέρσες” η οποία ολοκληρώθηκε μετα από μια σειρά παραστάσεων πριν από λίγες ημέρες στο θέατρο “Αλκμήνη”.Τέλος μας μίλησε και για τα νέα επαγγελματικά της σχέδια.

 

Μιλήστε μας για την παράσταση “Το σκυλί του Ωρίωνα”.Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο σας και για την συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη.Μιλήστε μας για το έργο.Ποιοι άλλοι ηθοποιοί παίζουν;

 

Το Σκυλί του Ωρίωνα είναι ένα σύγχρονο έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με πολλά μυθολογικά στοιχεία που του προσδίδουν μια διαχρονικότητα. Πραγματεύεται την έννοια της μεταμόρφωσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι μια ιστορία αγάπης και μυστηρίου που αφορά στις ζωές έξι ανθρώπων.

Ίσως η φράση αυτή από το έργο συνοψίζει την κεντρική ιδέα του: "Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να τον μεταμορφώσει σε κάτι άλλο από αυτό που ήταν;"

 Ο ρόλος που υποδύομαι είναι μιας γυναίκας αφοσιωμένης στον άντρα της, πληγωμένη από τη ζωή, αλλά γεμάτη αγάπη. Αυτή η αγάπη βρίσκει μορφή στο πρόσωπο του άντρα της, πρώην αστυνομικού, και αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ρόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Όπως και στο παρελθόν αυτή η δουλεία ήταν μια δημιουργική περιπέτεια μέσα από την οποία κέρδισα πολλές εμπειρίες αλλά και εργαλεία για τη δουλεία μου. Ήτανε και είναι μεγάλη χαρά η συνεργασία μου μαζί της αλλά και με τα υπόλοιπα παιδία της ομάδας   με τους οποίους δεθήκαμε και συναισθηματικά αλλά και σκηνικά με έναν μοναδικό τρόπο. Οι αγαπητοί μου φίλοι είναι οι: Χρήστος Καπενής, Μαρία Μαμούρη, Στέφανος Παπατρέχας, Φάνης Παυλόπουλος, Μαίρη Χάγια

 

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις “Αισχύλου Πέρσες”. Η παράσταση ταξίδεψε στην Avignon, μιλήστε μας για το φεστιβάλ , αλλά και για την εμπειρία που αποκομίσατε και για την  συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Τηλέμαχο Μουδατσάκι.

 

Αυτή η παράσταση ήταν ένα πραγματικό ταξίδι. Έκανε πρεμιέρα στην Avignon και μετά πριν καταλήξει στην Αθήνα περιόδευσε στην Κρήτη. Η εμπειρία της Avignon ήτανε αξέχαστη. Μια γιορτή του θεάτρου, της τέχνης και του πολιτισμού σε μια υπέροχη μεσαιωνική πόλη που ανοίγει της πόρτες της κάθε Ιούλιο σε όλο τον κόσμο. Οι Πέρσες γίνανε πολύ αγαπητοί σ' αυτήν την πόλη και πήγαν πολύ καλά! Ευχαριστώ πολύ τον κ. Τηλέμαχο που μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ με τους αγαπητούς Πέρσες (Αρτέμη Γαβριλούκ, Χρήστο Μπαλτά, Αγισίλαο Αλεξίου και Γιάννη Ασκάρογλου) σ' αυτήν την αξεχαστη γιορτή.

 

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

 

Ήταν μια επιθυμία η οποία κρυβόταν μέσα μου από την παιδική μου ηλικία. Με τα χρόνια, τις εμπειρίες και τους ανθρώπους που συνάντησα στη ζωή μου, βρήκε το δρόμο προς την επιφάνεια και έγινε ανάγκη. Από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους.

 

Είχατε άλλο προσανατολισμό πριν γίνετε ηθοποιός;

 

Τις πρώτες μου σπουδές τις έκανα στην Αγγλία. Σπούδασα περιβαλλοντική βιολογία και εν συνεχεία έκανα μεταπτυχιακό στον τομέα της θαλάσσιας βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης.

 

Είστε κόρη του γνωστού σκιτσογράφου Σπύρου Ορνεράκη. Μιλήστε μας για τη σχέση σας.Τι συμβουλές σας δίνει;Εσείς θα θέλατε να ασχοληθείτε με το σκίτσο;

 

Με τον πατέρα μου είμαστε πολύ κοντά. Τον εκτιμάω και τον αγαπάω βαθύτατα σαν άνθρωπο αλλά και σαν καλλιτέχνη. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου είναι δύο άνθρωποι που αγαπούν και τιμούν τη ζωή. Μου χάρισαν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία γεμάτη περιπέτειες και στέκονται και σήμερα δίπλα μου με έναν μοναδικό τρόπο.

Το σκίτσο δεν με τράβηξε πολύ γιατί βλέποντας τον πατέρα μου ώρες πάνω από ένα σχεδιαστήριο θεωρούσα πάντα αυτή τη δουλειά πολύ μοναχική. 

 

Ποια είναι τα χόμπυ σας; Ποια είναι η σχέση σας με τη φύση και με τα ζώα;

 

Αγαπώ πολύ τη θάλασσα και τη μουσική. Από πολύ μικρή ήμουνα κοντά στη θάλασσα τη φύση αλλά και τα ζώα. Άλωστε αυτό ήταν που με οδήγησε και στις πρώτες μου σπουδές.  Οι καταδύσεις και η ιστιοπλοΐα είναι μεγάλη αδυναμία μιας και με φέρνουν κοντά και μέσα σ' αυτόν τον αγαπημένο υδάτινο κόσμο.

 

 

Ο Πατέρας σας έχει σχολή σκιτσογραφίας. Τον βοηθάτε στη σχολή;Έχετε άλλες ασχολίες εκτος από το θέατρο;

 

Αυτή λοιπόν είναι και η άλλη μου ασχολία. Η σχολή. Ένας πνεύμονας σκιτσογράφων και καλλιτεχνών. Μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν την Τέχνη και την Εκπαίδευση και μεταδίδουν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους στους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς

 

Τι κρατάτε από την επαφή σας με τον κόσμο όταν είστε πάνω στη σκηνή;

 

Μια αίσθηση θα έλεγα. Είναι ένα κράμα δύναμης και αδυναμίας. Είναι λίγο δύσκολο να το βάλω σε λέξεις. Είναι λίγο σαν τα κύματα της θάλασσας ή θα σε βγάλουν στη στεριά ή θα σε καταπιούν.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του ηθοποιού;

 

Να το ξανασκεφτεί! Σοβαρά όμως, θα του έλεγα να βλέπει πολλές παραστάσεις και να έχει υπομονή γιατί αυτή η δουλειά είναι πραγματικά δύσκολη και θέλει μεγάλη πίστη ενέργεια και αφοσίωση.

 

Σε λίγες ημέρες έχουμε εκλογές. Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική; Πιστεύετε οτι θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα;Όλα τα επαγγέλματα όπως και του ηθοποιού περνάνε κρίση.Έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στο θέατρο;

 

Δεν θα ασχολούμουν ποτέ με την πολιτική. Νομίζω δεν θα άντεχα μέσα σε έναν τόσο σαθρό χώρο πάνω από μια μέρα.

Σίγουρα πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Νομίζω αν δεν το πίστευα δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ και με το θέατρο. Χρειάζονται πολλές θυσίες καθημερινά από έναν ηθοποιό γιατί σήμερα είναι τρομερά δύσκολο να ζήσεις αμιγώς από αυτό. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για όλους. Πρέπει να διεκδικήσουμε δυστυχώς τα αυτονόητα και με σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους άλλους να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούμε να ζούμε δημιουργικά και αξιοπρεπώς.

 

Ποιες παραστάσεις σας αρέσει να βλέπετε ως θεατής;

 

Δεν έχω κάποιο αγαπημένο "είδος" αν αυτό εννοείς. Απολαμβάνω της παραστάσεις που έχουν κάτι να προτείνουν. Να πουν. Μια αλήθεια και συνέπεια σ' αυτό που πραγματεύονται.

 

Έχετε μετανιώσει για πράγματα που έχετε κάνει;

 

Σε γενικές γραμμές όχι. Προτιμώ να μαθαίνω απο τα λάθη μου οχι να μετανώνω για αυτά.

 

Μιλήστε μας για τα νέα σας επαγγελματικά σχέδια.

 

 

Προς το παρόν κάνουμε πρόβες για μια δουλειά που θα παρουσιαστεί το Μάρτη στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη. Η παράσταση θα λέγεται Η “Όγδοη Μέρα της Δημιουργίας” σε σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

 

THE ART PROJECT