Συνέντευξη με την Κατερίνα Μπιλάλη

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μπιλάλη

Από τον Βασίλη Χάγιο

Σας βρίσκουμε στο “Studio Μαυρομιχάλη” στην παράσταση “Έξοδος” της ομάδας “Anima”.Μιλήστε μας για την παράσταση και για την συνεργασία σας με την σκηνοθέτη.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα!! Υπήρξε από τη σκηνοθέτη της παράστασης τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη η ιδέα της παρουσίασης των πράξεων και των θέσεων γυναικών που έχουν αλλάξει την ιστορία της Ελλάδας. Ενθουσιαστήκαμε κι αρχίσαμε μανιωδώς το διάβασμα για να βρούμε το υλικό που μας ενδιαφέρει!! Η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο χαοτικό αλλά τελικά καταφέραμε να επικεντρωθούμε στα σημεία που θέλαμε να αναδείξουμε. Στο πάθος και την εσωτερικότητα της γυναικείας φύσης, τη δύναμη της ψυχής της, την αποφασιστικότητά της και τους αγώνες της για τα υψηλά! Και μετά από 2 χρόνια έρευνας και πολύμηνων προβών παρουσιάζουμε τη δουλειά μας κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 στο "studioΜαυρομιχάλη". Ήταν ένα στοίχημα όλο το εγχείρημα μιας και πειραματιστήκαμε πάνω σε διάφορες θεατρικές φόρμες. Ευτυχώς όμως αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κοινού μάλλον το κερδίσαμε το στοίχημα.

 

Το έργο μιλά για την πατρίδα. Ποιο μήνυμα απευθύνει στον σημερινό θεατή;

Ο Μακρυγιάννης λέει πως αν η πατρίδα μας δεν είναι καλά, κανείς μας δε μπορεί να είναι! Όλοι μας αυτήν την εποχή είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και πληγωμένοι απ΄ αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά και απογοητευμένοι από τους ίδιους μας τους εαυτούς και όλα αυτά όχι απαραίτητα συνειδητά! Οπότε όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τα ερωτήματα που θέτει η παράστασή μας σε σχέση με το τι τελικά είναι η πατρίδα μας, βγαίνουν στην επιφάνεια μαζεμένα αυτά τα υπολανθάνοντα συναισθήματα και σε αφήνουν έκπληκτο, συγκλονισμένο. Τα ερωτήματα είναι πολλά! Απ΄ τα πιο σημαντικά είναι: "τι είναι για σένα η πατρίδα;", " εσύ θα ΄βαζες τη ζωή σου σε κίνδυνο για κάτι ανώτερο;" " εσύ τι θα 'κανες σε εκείνες τις δύσκολες καταστάσεις που αφηγούμαστε;" και τελικά " εσύ τι θα κάνεις τώρα;"

Συμμετέχετε σε κάποια άλλη παράσταση αυτή την περίοδο;

Στο "Δε θα με τρελάνεις εσύ εμένα" στο θέατρο Αθηνά. Είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία των Καποδίστρια – Γιαμάλογλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Είμαι πολύ χαρούμενη φέτος γιατί περνάω από τις ωραιότερες θεατρικές μου χρονιές!

 

Από τις παραστάσεις που έχετε παίξει ποιές ξεχωρίζετε;

Έχω παίξει σε πάνω από 20 παραστάσεις και τις έχω όλες μέσα στην καρδιά μου γιατί είναι οι "ώρες πτήσης μου"! Έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους και συνεργάτες που με πήγαν βήματα μπροστά και σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ποιους θεωρείτε δασκάλους στο χώρο;

Τους δασκάλους μου! Τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Ντίνο Δημόπουλο, την Όλγα Τουρνάκη, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, την Ελένη Σκότη.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε με τον κινηματογράφο;

Μια μυρωδιά πήρα φέτος που έκανα μια ταινία μικρού μήκους και μπορώ να πω ότι μ' άρεσε πολύ! Φυσικά και θα ήθελα.

 

 

Τι μουσική ακούτε;

Δεν ξέρω πως διαχωρίζεται η μουσική! Για μένα η μουσική είναι μία και ακούω κομμάτια που αγγίζουν την ψυχή μου από Χατζιδάκη, Τσιτσάνη, Πορτοκάλογλου, Nirvana, Kovacs, Γιώτα Νέγκα, Nick Cave, Χιώτη, Μαραβέγια, R.E.M, Άσιμο και τόσους μα τόσους άλλους. Εντύπωση μου έχει κάνει τελευταία μια εξαιρετική φωνή, η Μιρέλα Πάχου.

 

 

Με ποια κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;

Η βάση είναι το κοινό όραμα, ο κοινός τρόπος που βλέπουμε το θέατρο και φυσικά η αλληλοεκτίμηση κι ο αλληλοσεβασμός.

 

Οι θεατρικές ομάδες σήμερα τα καταφέρνουν; Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση. Μπορεί κάποιος ηθοποιός να ζήσει μόνο από το θέατρο;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών όχι δεν μπορεί να ζήσει μόνο από το θέατρο. Παρ' όλα αυτά η ψυχική ανάγκη για δημιουργία είναι τεράστια και δεν τη σταματάει καμία κρίση αντίθετα τη θρέφει. Απόδειξη ότι και φέτος τα θεατρικά σχήματα είναι εκατοντάδες! Τώρα πόσα απ' αυτά τα καταφέρνουν δεν ξέρω. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ποιότητα και η εντιμότητα αυτού που παρουσιάζεις είναι απ' τους σημαντικούς.

 

Πέρυσι κάνατε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Θα θέλατε να ασχοληθείτε ξανά με την τηλεόραση; Φέτος βλέπουμε πολλά σήριαλ στην τηλεόραση. Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία! Κέρδισα εμπειρία, αναγνωρισιμότητα και φίλους απ' αυτήν τη δουλειά. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που πρέπει να του συμπεριφερθείς με σεβασμό για να μην σε πετάξει. Με μεγάλη μου χαρά θα έκανα ξανά τηλεόραση. Συζητάω κάτι για την επόμενη σαιζόν, μακάρι να ευοδωθεί..

 

 

Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Να παίζω με την κόρη μου, να γυμνάζομαι, να πηγαίνω θέατρο, να διαβάζω και να πηγαίνω για κρασοκατανύξεις!

 

 

 

 

 

 

Τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Κάναμε ένα μεγάλο βήμα φέτος με την ομάδα Anima και τη σκηνοθέτη της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη με την παράσταση 'Έξοδος". Σκοπός μας είναι να πάμε την παράσταση μια περιοδεία από Άνοιξη σε ιστορικά μέρη της Ελλάδας και ταυτόχρονα είμαστε σε έρευνα και αναζήτηση της καινούργιας μας δουλειάς.