Συνέντευξη με το Δημήτρη Μαγκλάρα

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μαγκλάρα

Από τον Βασίλη Χάγιο

Συναντήσαμε τον ανερχόμενο ηθοποιό Δημήτρη Μαγκλάρα και μας μίλησε για την παράσταση «Mr Kolpert» που παίζεται στο θέατρο «Vault», αλλά και για την παράσταση «Τα 4 τετραγωνικά» που θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Λάσκαρη που υπογράφει τη σκηνοθεσία και των δύο παραστάσεων αντίστοιχα.

Σας βρίσκουμε στο θέατρο «Vault» στη παράσταση «Mr Kolpert» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη. Μιλήστε μας για το έργο και για τον ρόλο που υποδύεστε.

Το έργο είναι μία μαύρη κωμωδία του David Gieselmann. Ένα ζευγάρι, ο Ραλφ (Δημήτρης Κάτσης) και η Σάρα (Σταυρούλα Γκιόκα) καλούν ένα άλλο ζευγάρι, τον Μπάστιαν (εγώ) και την Έντιτ (Μαργαρίτα Παπαντώνη) στο σπίτι τους. Κάποια στιγμή, οι οικοδεσπότες ανακοινώνουν στους καλεσμένους τους ότι έχουν σκοτώσει τον Κο Κόλπερτ, το αφεντικό της Σάρα και της Έντιτ (που είναι συνάδελφοι). Και ενώ η βραδιά παίρνει μια περίεργη τροπή, με τους καλεσμένους να προσπαθούν να καταλάβουν αν πρόκειται για ένα αστείο ή όχι, στο διαμέρισμα "εισβάλλει" και ένα Pizza-boy (Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος) φέρνοντας τις πίτσες που είχαν παραγγείλει νωρίτερα τα 2 ζευγάρια. Ο ρόλος που υποδύομαι είναι ο Μπάστιαν, ο καλεσμένος μαζί με τη γυναίκα του,στο διαμέρισμα των Ραλφ-Σάρα. Ο Μπάστιαν είναι αρχιτέκτονας, είναι παντρεμένος με την Έντιτ και όπως λέει η Έντιτ κάποια στιγμή στο έργο "είναι κάπως οξύθυμος". Όταν οι οικοδεσπότες λένε ότι σκότωσαν τον Κο Κόλπερτ, του είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί αυτό το "αστείο" και αντιδρά.

 

Επίσης από τον Δεκέμβριο θα συμμετέχετε στη παράσταση «Τα 4 τετραγωνικά» της Άρτεμης Μουστακλίδου που θα παιχτεί στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Μιλήστε μας για το έργο και για τον ρόλο σας.

Κάπου στο μέλλον ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο μία παγκόσμια κυβέρνηση ελέγχει τα πάντα. Έχει ορίσει σαφείς κανόνες για τους πολίτες της, ένας από τους οποίους είναι ότι στον κάθε άνθρωπο αντιστοιχούν 4 τετραγωνικά χώρου. Βρισκόμαστε σε ένα διαμέρισμα, στο οποίο ζουν η Χαρά (Σταυρούλα Οικονόμου), η Ελπίδα (Χρύσα Κούρκουλου) και ο Αχιλλέας (εγώ) μαζί με έναν παππού και μία γιαγιά. Το ερώτημα κατά την άποψή μου είναι αν μπορεί τελικά η κυβέρνηση να ελέγξει εξ ολοκλήρου τον αστάθμητο ανθρώπινο παράγοντα. Ο ρόλος που υποδύομαι είναι ο Αχιλλέας, ο οποίος μένει σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλους 4 ανθρώπους, του αντιστοιχούν 4 τετραγωνικά χώρου όπως σε όλους, παίρνει τα χάπια του για να μπορέσει να επιβιώσει και δουλεύει στο εργοστάσιο ,όπως όλοι οι άνδρες. Η διαφορά του σε σχέση με τους υπόλοιπους στο διαμέρισμα είναι ότι αυτός γεννήθηκε μετά τον πόλεμο. Όπως για παράδειγμα αναφέρεται κάποια στιγμή στο έργο, δεν έχει δει ποτέ του δέντρο.

 

Η παράσταση «Τα 4 τετραγωνικά» ανήκει στο 2ο φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού έργου του 21ου αιώνα που οργανώνει το θέατρο «Αγγέλων Βήμα» με καλλιτεχνικά υπεύθυνη τη Λία Βιτάλη. Μιλήστε μας γι’ αυτό το θεσμό.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται και να αναδεικνύεται το ελληνικό έργο. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού θεάτρου είναι οι Έλληνες συγγραφείς και αναρωτιέμαι αν παρέχεται βοήθεια και στήριξη από το κράτος στους δημιουργούς που προσπαθούν με πολύ λίγα μέσα να εκφραστούν και να ακουστούν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό που μία απόπειρα γίνεται θεσμός και καθιερώνεται, σε πείσμα των πολύ δύσκολων καιρών που ζούμε, πόσο μάλλον όταν ο στόχος είναι η  ανάδειξη του ελληνικού έργου που ίσως έχει κάτι παραπάνω να πει στον ψυχισμό και στην ιδιοσυγκρασία μας.

Πως είναι η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη και των δύο παραστάσεων Βαγγέλη Λάσκαρη;

Με το Βαγγέλη γνωριζόμαστε χρόνια, μένουμε σχεδόν στην ίδια γειτονιά. Έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και έχουμε κοινές αγωνίες. Αυτό νομίζω ότι βοηθάει πολύ στην επικοινωνία μεταξύ μας. Πέρα από αυτό, για μένα ως ηθοποιός είναι σημαντικό να εμπιστεύομαι το σκηνοθέτη, πράγμα που συμβαίνει με το Βαγγέλη γι αυτό και η συνεργασία μας για μένα είναι δημιουργική και εποικοδομητική.

Τι σας άρεσε στα κείμενα και των δύο παραστάσεων;

Βρίσκω το κείμενο του «Mr Kolpert» πολύ έξυπνο, στην περίοδο των προβών συζητούσαμε ξανά και ξανά για διάφορες ατάκες του κειμένου αλλά και για τους ρόλους, γιατί ο τάδε λέει αυτό, γιατί κάνει εκείνο. Αποφασίζαμε κάτι, μετά το αλλάζαμε, μία ατάκα που αρχικά δεν της είχαμε δώσει σημασία μπορούσε να αλλάξει όλο το παίξιμο ενός ρόλου. Αισθανόμασταν ότι όλα με έναν τρόπο δένουν, ότι υπάρχει λόγος για όλα όσα γίνονται στο έργο. Επίσης μου αρέσει το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν παίρνει σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, δεν επιθυμεί να διδάξει το κοινό.

 Όσον αφορά «Τα 4 τετραγωνικά», μου αρέσει πολύ το θέμα με το οποίο ασχολείται η συγγραφέας. Σχολιάζει την κοινωνία, την εξουσία, τις ανθρώπινες σχέσεις. Αναφέρεται στο μέλλον αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν υπάρχουν τελικά ομοιότητες ανάμεσα σε αυτήν την ακραία κατάσταση και στην κατάσταση που βιώνεις σήμερα. Ενδεχομένως σε βάζει και σε σκέψεις για πράγματα που θεωρείς δεδομένα ή εξ ορισμού σωστά.

 

 

Το κοινό πως ανταποκρίνεται στη παράσταση «Mr Kolpert»;

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ο κόσμος που έρχεται να δει την παράσταση να την παρακολουθεί πραγματικά, να ακούει την ιστορία που έχεις να του πεις, να "μπαίνει μέσα" σε αυτήν. Υπεύθυνοι γι αυτό είμαστε εμείς. Από εκεί και πέρα ο καθένας αντιδρά διαφορετικά, άλλος ταυτίζεται με κάποιον ήρωα, άλλος συγκινείται, άλλος γελάει (για κωμωδία άλλωστε μιλάμε). Σε άλλους αρέσει πολύ το αποτέλεσμα, σε άλλους όχι.

Για ποιο λόγο κατά τη γνώμη σας να έρθουν  οι θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση «Mr Kolpert»; Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ότι απογειώνουν το έργο;

Πιστεύω ότι ξεκινάμε από ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Από κει και πέρα, εμείς έχουμε κάνει μία έντιμη, πιστεύω, προσπάθεια. Χωρίς να έχουμε τα οικονομικά μέσα, με δουλειά που ξεκίνησε πριν το καλοκαίρι, με πολύ χαρά για το έργο και για τη συνεργασία μεταξύ μας, νομίζω ότι παρουσιάζουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος, μπορώ να πω και περήφανος γι’ αυτή τη δουλειά.

Η κωμωδία είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα; Πιστεύετε ότι η κωμωδία είναι πανάκεια για τα προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τον κόσμο;

Και ναι και όχι. Επειδή μιλάμε για την κωμωδία, είναι επιτυχία θεωρώ για μία παράσταση, ο θεατής που θα έρθει να τη δει να ξεχάσει έστω και για λίγο τα προβλήματά του και να "ταξιδέψει" εκεί που θα τον πάει η παράσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια καλή κωμωδία δε θα βρει τον τρόπο να ψυχαγωγήσει κι όχι απλά να διασκεδάσει. Μακάρι η κωμωδία να ήταν πανάκεια., θα είχαμε λύσει τα προβλήματά μας, ο κόσμος έχει σοβαρότατα προβλήματα. Αν η κωμωδία, το θέατρο γενικότερα, καταφέρει να "ταξιδέψει" έναν άνθρωπο μακριά από τα προβλήματά του, έστω και για δυο ώρες είναι πολύ σημαντική προσφορά. Ίσως αυτό τον βοηθήσει να συνεχίσει να αγωνίζεται., αλλά να του λύσει τα προβλήματα δε νομίζω ότι μπορεί.

Έχετε σπουδάσει οικονομικά. Αν τα πράγματα στο θέατρο δυσκολέψουν, θα το σκεφτείτε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο που σπουδάσατε ή η ζωή σας είναι μόνο στο σανίδι;

Έχει τύχει να το συνδυάσω! Είχαμε κάνει μία εταιρία για να κόβουμε εισιτήρια σε μία ομάδα που ήμουν και εγώ είχα αναλάβει τα οικονομικά. Δεν είναι κάτι με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ πάντως. Αν τα πράγματα δυσκολέψουν, που και τώρα δύσκολα είναι, κάνω και άλλη δουλειά για να μπορέσω να συντηρηθώ, θα κάνω οτιδήποτε για να βγάλω τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσω. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσω να έχω τη δυνατότητα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο μέχρι κάποια στιγμή να μπορώ να ζω αποκλειστικά από αυτό.

Ποια είναι τα θεατρικά σας όνειρα;

Να συμμετέχω σε ανεβάσματα έργων που μου αρέσουν, να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαυμάζω, να παίξω σε χώρους που θαυμάζω. Επίσης εύχομαι να μπορώ να ζήσω αποκλειστικά από αυτό και παράλληλα να μπορώ να επιλέγω τη δουλειά στην οποία θα συμμετέχω.

Ο χώρος της τηλεόρασης σας ενδιαφέρει; Θα θέλατε στο μέλλον να ασχοληθείτε μ’ αυτό το μέσο; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;

Όχι δε μου έχει γίνει κάποια πρόταση. Αυτό που βλέπω ως θεατής είναι ότι στην τηλεόραση, όπως και στο θέατρο και τον κινηματογράφο, γίνονται καλές, μέτριες, κακές δουλειές. Θα ήθελα να συμμετάσχω σε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, σε κάτι που θα θεωρούσα ότι με καλύπτει από άποψη σεναρίου και συντελεστών.

Τα προσεχή σχέδια σας;

Αυτήν την περίοδο, πέρα από τις παραστάσεις του «Mr Kolpert» κάνουμε πρόβες για την παράσταση «Τα 4 τετραγωνικά» που θα ανέβει τέλη Δεκέμβρη. Η παράσταση αυτή τελειώνει το Φεβρουάριο. Από εκεί και πέρα βλέπουμε.