Συνέντευξη με τον Σταμάτη Ζακολίκο

Συνέντευξη στον Σταμάτη Ζακολίκο

 

Από τον Βασίλη Χάγιο

 

Ο Σταμάτης Ζακολίκος συμμετέχει στην παράσταση «Fit» του Μπρόντγουεϊ Νίκι Σίλβερ που παίζεται στο θέατρο Βικτώρια σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμητρη Kομνηνού. Ζητήσαμε από τον Σταμάτη Ζακολίκο να μας μιλήσει για την παράσταση και τον ρόλο που υποδύεται,αλλά και για τα επόμενα σχέδια του στο καλλιτεχνικό χώρο.

 

Σας βρίσκουμε στο Θέατρο Βικτώρια στην παράσταση «Fit» του Μπρόντγουεϊ Νίκι Σίλβερ.Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και για το ρόλο σας,αλλά και για την συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη.

 

Η παράσταση είναι μία μαύρη κωμωδία που σκιαγραφεί τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων που προσπαθούν να συνυπάρξουν.Πρόκειται για ένα έργο με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο που μας φέρνει σε επαφή με τις βασικότερες ανθπώπινες ανάγκες όπως έιναι αυτή της αγάπης. Ο Άρλοκ Σίμσον είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος και ανασφαλής χαρακτήρας , που παλεύει να βρεί τα στηρίγματα του για να προχωρήσει και το επιτυγχάνει. Η συνεργασία μου με το Δημήτρη Κομνηνό είναι απο τις ευτυχέστερες συγκυρίες της μέχρι τώρα πορείας μου.

 

Η παράσταση πραγματεύεται την ομοφυλοφιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις.Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας είναι ανεκτική στην ομοφυλοφιλία;Πως μπορεί κατά την γνώμη σας να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων οσον αφορά την ομοφυλοφιλία;

 

Η παράσταση πραγματεύεται αποκλειστικά τις ανθρώπινες σχέσεις , απλά ο συγγραφέας επέλεξε έναν ομοφυλόφιλο ως κεντρκό χαρακτήρα του για να φωτίσει καλύτερα κάποιες πτυχές της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας . Η κοινωνία μας έχει δυστυχώς ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της ως προς την αποδοχή της διαφορετικότητας εν γένει. Αυτό είναι κάτι που θα επιτευχθεί μόνο μέσα απο την ισχυροποίηση της παιδείας ,με καθοριστικό πάντα το ρόλο της οικογένειας ως αφετηρία όλων μας.

 

Υποδύεστε τον Άρλοκ ο οποίος είναι οροθετικός. Αν είχατε στο κοντινό σας περιβάλλον έναν οροθετικό, πως θα το αντιμετωπίζατε;

 

Μου έχει συμβεί και δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό τη μεταξύ μας σχέση.

 

Ας το πιάσουμε και από την θρησκευτική πλευρά.Πολλοί ιερείς αναφέρουν ότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα.Εσείς τι γνώμη έχετε γι αυτό;Πιστεύετε πως η άποψη αυτή είναι ακραία;

 

Οι ιερείς καλά θα έκαναν ν αλλάξουν άμεσα αυτές τις απόψεις, γιατί μόνο καταστροφικές μπορούν να αποβούν, διαφορετικά να πάψουν να κηρύττουν το λόγο της “αγάπης” γιατί απλά αυτοαναιρούνται.

 

Ήταν εύκολο να προσεγγίσετε τον ρόλο του Άρλοκ;Τι σας δίδαξε ο συγκεκριμένος ρόλος;

Η συνθετότητα του χαρακτήρα του Άρλοκ με δυσκόλεψε , αλλά μου αποκάλυψε και μονοπάτια που δεν είχα ξαναβρεθεί ,κάνοντας αυτό το ταξίδι υπέροχο. Μέσα από τον Άρλοκ έμαθα ότι η ευτυχία μπορεί να σου προκύψει κάτω απο τις πιο απρόσμενες συνθήκες.

 

Βλέπουμε επίσης ότι το έργο  θίγει και τις ανθρώπινες σχέσεις.Πιστεύετε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις περνούν κρίση;

 

Η κρίση που βιώνουμε είναι συνολική και είναι κρίση αξιών. Μέσα σ ένα τέτοιο πλαίσιο οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις ισχυροποιούνται. Άλλωστε οι υπόλοιπες σχέσεις δε θα έπρεπε από καιρό να μας αφορούν.

 

Σκέφτηκατε ποτέ να τα παρατήσετε;Αν σας δινόταν μια ευκαιρία στο εξωτερικό τι θα κάνατε;Θα θέλατε να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό;

 

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα να τα παρατήσω. Μια καλή ευκαρεία θα την ακολουθούσα απ’ όπου κι αν προερχόταν.

 

Σας ενδιαφέρει ο κινηματογράφος;Έχετε κάνει δουλειές στο κινηματογράφο;

 

Ο κινηματογράφος με ενδιαφέρει πολύ. Έχω κάνει κάποιες μικρές συμμετοχές στις “Νύφες “και στο “Ο θάνατος που ονειρεύτηκα”.

 

Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε στο χώρο και γιατί;

 

Έχω την τύχη όλες οι μεχρι τώρα συνεργασίες μου να έχουν υπάρξει απολαυστικές , οπότε δε μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω κάποια. Το «Fit» πάντως είναι σίγουρα μια συνεργασία που δε θα ξεχάσω ποτέ.

 

Ποια είναι τα χόμπυ σας;Έχετε άλλη ασχολία εκτος από το θέατρο;

 

Στον ελέυθερο μου χρόνο απολαμβάνω τα ταξίδια και το διάβασμα.

 

Τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;

 

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε πρόβες για την παράσταση “Κυριακάτικο τραπέζι” , που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο και πάλι στο θέατρο Βικτώρια σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού.

 

THE ART PROJECT