Συνέντευξη με τον Βαλεντίνο Τσίλογλου

Συνέντευξη στο Βαλεντίνο Τσίλογλου

Από τον Βασίλη Χάγιο

Συναντήσαμε τον ταλαντούχο ηθοποιό Βαλεντίνο Τσίλογλου, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο www.theartproject.eu, για την παράσταση «Οικογενειακά Μπουκώματα» που παίζεται αυτή την περίοδο στο θέατρο «L.A (Life nArt) Theater» κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.Τέλος, αναφέρθηκε στη συγγραφή του έργου που υπογράφει ο ίδιος, αλλά και στη συνεργασία του με τη σκηνοθέτη της παράστασης Αθηνά Παππά.

Σας βρίσκουμε στη παράσταση «Οικογενειακά Μπουκώματα» που παίζεται αυτή τη περίοδο στο θέατρο «L.A (LifenArt) Theater». Μιλήστε μας για το έργο, αλλά και για τη συγγραφή του έργου που εσείς υπογράφετε.

Είναι η πρώτη κωμωδία που γράφω και αυτό έπειτα από παρότρυνση του πατέρα μου και των φίλων μου. Τρία νέα παιδιά, ο Σωτήρης, η Σύλβια και ο Φρέντυ σχηματίζουν μια ανορθόδοξη οικογένεια. Η αρμονική τους συνύπαρξη αναστατώνεται μετά από τηv ξαφνική εμφάνιση της Στάσας, μητέρας του Σωτήρη. Απρόσμενες καταστάσεις και καινούργια πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή και στο σπίτι τους και ανατρέπουν τα πάντα! Το έργο είναι μια φρέσκια κωμωδία, γρήγορη με έξυπνες ατάκες και εύστοχο χιούμορ. Δε θέλω να αποκαλύψω λεπτομέρειες του έργου γιατί τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται σε κανέναν χαρακτήρα του. Το έργο έχει σουρεαλιστική διάθεση και αυτό οφείλεται στην σκηνοθέτη μας Αθηνά Παππά που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στη σκηνοθεσία και στη δραματουργική επεξεργασία.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο σας.

Ο  Σωτήρης είναι το καλό παιδί στο έργο αυτό. Προσπαθεί να κάνει τους άλλους να νιώσουν άνετα και να τους βοηθήσει όπου και όπως μπορεί. Αγχωτικός, νευρικός, φιλικός και ίσως ερωτικός για κάποιους. Σχηματίζει μια ανορθόδοξη οικογένεια με τους συγκατοίκους του, γιατί του έχει λείψει αυτό από τη δική του οικογένεια και έχει ένα περίεργο «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» με τη μητέρα του. Τραβάει και αυτός τις υστερίες  του, αλλά πάντα για κάποιο λόγο.

Πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ασχολείστε χρόνια με τη συγγραφή;

Από το 2010 ασχολούμαι με τη συγγραφή θεατρικών έργων. Επίσης έχω συνεργαστεί και με διάφορα sites και blogs στο παρελθόν. Το πρώτο μου θεατρικό έργο ήταν ο «Σκοτεινός προβολέας» ,ένα δράμα αρκετά underground και συνέχισα με δυο ψυχοδράματα το «Αντέχεις- Παιχνίδι αντοχής» και το «Αντέχεις – Αλήθειες ζωής». Έχω γράψει αρκετούς μονολόγους στο ίδιο ύφος επίσης. Στο σύνολο έχω γράψει εννέα έργα και αυτή τη περίοδο γράφω μια νέα κωμωδία . Η συγγραφή πάντα μου άρεσε γιατί μέσα από αυτή μπορείς να ζήσεις καταστάσεις που είτε σε φοβίζουν, είτε σε ιντριγκάρουν. Είναι πολύ όμορφο, να βλέπεις τις σκέψεις που εσύ αποτύπωσες πάνω σε ένα χαρτί, να παίρνουν σάρκα και οστά επί σκηνής και όχι μόνο.

Πως είναι η συνεργασία σας με τη σκηνοθέτη της παράστασης Αθηνά Παππά και πως αυτή προέκυψε;

Η  Αθηνά Παππά ήταν η αγαπημένη μου δασκάλα στη δραματική σχολή. Έχουμε συνεργαστεί και σε άλλες δουλειές στο παρελθόν, όχι επί σκηνής. Την αγαπώ και την εκτιμώ σαν άνθρωπο αρχικά. Έχει κάνει τρομερή δουλειά με τη σκηνοθεσία της στο έργο και κατόπιν συζήτησης αλλάξαμε μαζί κάποια σημεία μέσα σε αυτό. Για μένα ήταν χαρά μου να συνεργαστούμε με την Αθηνά, μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας.

Η παράσταση θίγει την διαφορετικότητα και περνάει το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου από την κοινωνία. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει σάλος στα μέσα ενημέρωσης μετά τον θάνατο του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πείτε μας την άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα. Σας βρίσκει… σύμφωνο, το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και γιατί;

Συμφωνώ με το σύμφωνο συμβίωσης .Ο καθένας πρέπει να είναι νομικά καλυμμένος για ότι κάνει στη ζωή του. Όλοι οι άνθρωποι είτε είναι γκέι , είτε στρέιτ, είτε τράνς είναι ίδιοι. Όλοι αναπνέουν τον ίδιο αέρα και όλοι πληρώνουν φόρους στο ίδιο κράτος. Δικαίωμα του καθενός είναι λοιπόν, να κάνει ότι θέλει στη ζωή του. Θα πρέπει ο καθένας από τους ανθρώπους αυτούς, που είναι για πολλά χρόνια με το ίδιο άτομο, να μπορεί να είναι καλυμμένος και νομικά. Πολλοί κάνουν από κοινού περιουσίες, γιατί να  καρπωθούν οι συγγενείς, τους κόπους αυτών των ανθρώπων; Όσον αφορά την υιοθεσία, τώρα δε θα πω τίποτα, καθώς στην Ελλάδα βρισκόμαστε…που είναι πολλά χρόνια πίσω σε πολλά θέματα. Ας ψηφιστεί λοιπόν πρώτα το σύμφωνο συμβίωσης και σε καμιά δεκαριά χρόνια ας ψηφιστεί και αυτό. Τι να πω!

Ποια είναι τα θεατρικά σας όνειρα;

Θα ήθελα να συνεχίσουν να αρέσουν τα έργα που γράφω και γιατί όχι να παίξω σε μια μεγάλη κεντρική Αθηναϊκή σκηνή δίπλα σε ανθρώπους που θαυμάζω.

Ο χώρος της τηλεόρασης σας ενδιαφέρει; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;

Φυσικά και με ενδιαφέρει η τηλεόραση, αν και δε το έχω ψάξει πολύ το θέμα. Όλα στην ώρα τους νομίζω πρέπει να γίνουν. Προτάσεις έχω δεχθεί στο παρελθόν, από δυο– τρία σίριαλ, αλλά και από εκπομπές. Έχω κάνει δυο τρία πράγματα στη τηλεόραση, μόνο όσο ήμουν στη δραματική σχολή.

Τα προσεχή σας σχέδια;

Διάφορα project τρέχουν, που ένα ένα φαντάζομαι, ότι θα πραγματοποιηθεί. Γράφω μια νέα κωμωδία που ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα. Έκανα πρόσφατα μια διασκευή σε ένα μυθιστόρημα και έχω σκοπό να ανεβάσω σύντομα ένα δράμα αρκετά δυνατό.